CV


Åke Skölds Tecknarskola

1963-64
HERMODS – NKI
Matematik – Ritteknik – Projektionsritning
1965-67
HERMODS
Teckning
1968-72

Studie/konstresor:
Spanien, England, Frankrike, Holland
Norge, Grekland och USA

Anställningar/Arbeten:
Konfektions AB Hovmans

Tillskärare och pressare
1963-64 samt 1968-70

Strömbergshyttans Glasbruk
Gravörelev och senare som glasgravör
1970-74

Rickard Ridderhalls Trio
Trumslagare 1970-77

Stipendier:
Växjö Kommuns Kulturstipendium
1987
SIFU – Hantverksinstitutets fond
1992
Företagarnas Riksorganisation
1992
Inven Trade & Initsia Sverige AB
The 1997 Inven Trade Market
World Trade Center Rotterdam
Resa för uppfinnare

Stiftelsen Innovationscentrum
Uppfinnarstipendium 1998 och 1999.

http://www.jimjohnsson.com/artfixer/

Denna länk visar en Video-Film om
ARTfixer  The adjustable picture hook
ARTfixer  Den justerbara tavelkroken

Medlem i BUS
Bildupphovsrätt
Medlem i STIK: Stockholms Innovatörskrets

Annorlunda arbeten, händelser och upplevelser:

State Flower Bowl, The White House USA

Under min tid på Strömbergshyttans Glasbruk fick jag förtroendet att gravera en väldigt stor skål som hade en diameter på 60 cm. Förmodligen är det en av de största glaspjäser som någonsin har tillverkats. Fyra mästare hjälptes åt i hyttan att blåsa skålen. Jag graverade sedan in alla Amerikas delstatsblommor på denna enormt mäktiga skål. Fotot till vänster togs av min chef Gunnar Abrahamsson när jag arbetade med graveringen, Gunnar var chef för gravörverkstaden och sliperiet, han var förövrigt den bästa chef jag har haft i mitt yrkesliv som anställd.
Det var en oerhörd nervpress under hela jobbet eftersom det låg så väldigt mycket arbete bakom. Jag fick försöka att tänka bort allt jobb de haft i hyttan och det tidsödande gravyrarbete jag själv lagt ner. Ju längre jag kom i mitt arbetet med graveringen desto mer nervpressande blev det. Minsta lilla misstag så kunde allt vara förstört. Mitt gravyrjobb på skålen tog mer än tre (3) månader. Denna enorma skål levererades till President Richard Nixon, Vita Huset USA genom den framgångsrike affärsmannen och konsthandlaren Mr. W Clement Stone. Design: Asta Strömberg.

Guinness Rekordbok två gånger, 1992 och 1999
1992 skapade och handgraverade jag ”Världens största graverade glaskonstverk”, 1999 slog jag mitt eget rekord med en ny skapelse. Den senaste som kom in i Guinness Rekordbok var en handgravyr på 5,3 kvadratmeter. Titel: ”Ett skepp kommer lastat”. Jag tror rekordet står sig än idag, tror ingen är så dum att de försöker.

Gravering på Sveriges finaste Utställningsbilar

I början på 1980-talet kom jag i kontakt med några av Sveriges bästa bilbyggare. Under en period åkte jag runt på motormässor och graverade på vindrutor, bakrutor och sidorutor samt speglar på Sveriges finaste utställningsbilar. Den bilbyggare jag minns bäst heter Bernt Karlsson och hans skapelse, The Pink Lady. Bilen blev Europas mest prisbelönta bil. Bernt byggde om bilen från en VW-55. Jag utförde mina gravyr-arbeten på The Pink Lady 1984. Bernt flyttade till USA 1986 och i dag räknas han som en av världens skickligaste bilbyggare. 

På omslaget av Telefonkatalogen 1998
Detta år var temat ”Svenska Uppfinningar” på alla Sveriges Telefonkataloger. Till min stora glädje fick min uppfinning: Artfixer – Den justerbara tavelkroken, pryda omslaget på Telefonkatalogen för Växjö och Kronoberg. Tyvärr hade jag då inte tid att driva detta projekt eftersom jag hade väldigt mycket att göra i mitt vanliga arbete. För att klara mina andra jobb var jag tvingad att lägga hela projektet vilande med min tavelkrok och invänta rätt tid att driva det vidare.

Företag i egen regi:

Johnssons Gravyr & Design
Gravyr och design av glas 1974-77

Johnssons Sten & Glasgravyr
Arbetade med gravvårdar i eget stenhuggeri, samt glasgravering. 1977-84

JJ Crystal
1984 – gäller fortfarande.

Egna Gallerier
Slottsgalleriet, Huseby Bruk 1993-1998
Jag har även drivit flera konstgallerier i eget namn,
på olika platser och under kortare perioder.

TV-program som jag medverkat i på ett eller annat sätt:

TV4 och TV programmet ”STEFFO” TV4 ville använda min stora graverade glasskål ”Bacchanal” samt glasskulpturen ”Evas Dröm” en spektakulär skulptur i Studioscenografin. Programledare var Steffo Törnqvist, 1993.  

TV4 Sydost
Ett TV program om mig som konstnär med titeln: Glaskonstnär Jim Johnsson, 1994.

TV4 Sydost
Ett TV program som gjordes från Slottsgalleriet på Huseby Bruk som jag drev i egen regi under fem år, 1995.

SVT Smålandsnytt
Ett TV reportage om mig och min uppfinning: Den justerbara Tavelkroken Artfixer. Anledning till detta program var att Svenska Uppfinnarföreningen tillsammans med Telia hade valt ut min tavelkrok för att vara med på omslaget (1:a sidan) av Telefonkatalogen. Årets tema på telefonkatalogerna 1998 var Svenska Uppfinningar.

TV4 Programmet: Stora pengar & nya idéer: 
Programledare var Magnus Briggert. Året var 1998

TV4 Nyhetsmorgon VirusArt, Nobeldagen 2008
Jag och virusforskaren Mohammed Homman berättade om vårt samarbete med
VirusArt. Vi visade upp ett antal konstglaspjäser och målningar som jag skapat i form av olika virus, exempelvis: Influensa, Herpes, HIV, Corona och Ebola. TV4 bjöd in oss till Nyhetsmorgon på Nobeldagen 2008 av två anledningar, dels för att vi skulle berätta om vårt samarbete med VirusArt och dels för att tre (3) virusforskare fick Nobelpriset i medicin detta år.

2013 fick jag nöjet att skriva artiklar om några av våra duktigaste konstnärer
från Kronobergs och Kalmar län:
Björn Gidstam, Kjell Sundberg, Laila von Wendel, Carlos R. Pebaqué, Bert Arne Lundgren samt en artikel om Per-Åke Johansson som är en mycket duktig och intressant schackprofil från Växjö.